SUSAN GIBSON – THE HARD STUFF

Met de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Susan Gibson uit Wimberley, Texas gaan we nog eens met volle overgave de folk- en country-muziekrichting uit. De muziekkenners onder u weten misschien wel dat ze al vier soloplaten op haar conto heeft staan en dat ze de leadzangeres was van de alternatieve countryformatie ‘The Groobees’. Als u de hit “Wide Open Spaces” van ‘The Dixie Chicks’ mocht kennen, weet dan ook dat deze Susan Gibson de componiste van die countryklassieker was. Kortom, ze is ongetwijfeld een gevestigde waarde in de wereld van de folk- en countrymuziek.

Met “The Hard Stuff” is ze nu aan haar vijfde studioalbum als soloartieste toe, een nieuwe plaat waarop ze tien eigen composities heeft verzameld. De vorige platen van Susan Gibson waren “Chin Up” uit 2003, “OuterSpace” uit 2005, “New Dog, Old Tricks” uit 2008 en “TightRope” uit 2011. Daarna volgde in 2014 met “The Second Hand” ook nog een live-album met niet minder dan 21 van haar beste liedjes uit de eerder uitgebrachte platen. “Remember Who You Are” was tenslotte een zes songs tellende ep die in 2016 werd gelanceerd.

Het heeft dus niet minder dan acht jaar geduurd vooraleer ze met nieuw studiowerk op de proppen is gekomen. Maar het lange wachten heeft toch geloond, want de liedjes op “The Hard Stuff” zijn sterk en catchy. Dat begint hier al uitstekend met de openingstrack “Imaginary Lines”, gevolgd door het melodieuze “Antiques” dat geïnspireerd werd door het overlijden van haar vader in 2017 en voorafgaat aan de albumtiteltrack “The Hard Stuff”, een verhalende countryballad met soulvolle blazers in de instrumentatie.

Ook het op video in een live-uitvoering gebrachte liedje “Diagnostic Heart” behoort tot het betere werk op “The Hard Stuff”, naast het akoestische “2 Fake ID’s” met knap pedal steelwerk van Brian Douglas Phillips en het op een lekker beatritme voortkabbelende nummer “Hurricane”. Op het albumafsluitende nummer “8 X 10” speelt Susan Gibson zelf op de banjo, een instrument dat haar moeder haar als kind heeft leren bespelen.

De producer van dit album was André Moran van de Texaanse formatie ‘The Belle Sounds’ uit Austin. Hij werkte in het verleden ook al samen met o.a. Aimee Mann, Rickie Lee Jones, Chris Isaak en Mark Kozelek. Zijn bijdrage aan de kwaliteit van “The Hard Stuff” is niet te versmaden, maar natuurlijk blijven het sterke componeerwerk en het zangtalent van Susan Gibson de belangrijkste kenmerken van haar uitstekende nieuwe plaat.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: For The Records

video